Noul Cod Fiscal  – Taxarea Microintreprinderilor

In Monitorul Oficial nr. 227 din 10.09.2015 a fost publicata Legea 227 din 08.09.2015, aplicabila cu data de 1 Ianuarie 2016.  In cele ce urmeaza am sintetizat principalele modificari cu privire la taxarea microintreprinderilor incepand cu anul 2016 O companie este incadrata in categoria microintreprinderilor, tinand seama de urmatorele criterii : tipul de activitate desfasurata, marimea veniturilor, tipul actionariatului si starea de continuitate a activitatii. Incadrarea in categoria microintrepinderilor si taxarea venitului nu este optionala. Daca o companie intruneste conditiile, atunci obligatoriu va plati impozit pe venituri si nu pe profit.  

Criterii cumulative pentru microintreprinderi:

 1. Totalul veniturilor < 65.000EUR la cursul BNR din ultima zi din an
 2. Capitalul social este detinut de alte persoane decat Statul si Autoritatile locale
 3. Nu desfasoara activitati de:
  1. Consultanta si management intr-o proportie > 20% din totalul veniturilor
  2. Asigurari si reasigurari
  3. Activitati bancare si piete de capital
  4. Jocuri de noroc
  5. Activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale
 4. Nu se afla in stare de dizolvare urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Cota de impozitare:

 • Standard                                                3%
 • Redusa, pentru primele 24 de luni : 1%
daca:
 1. Asociatii nu au mai detinut si nu detin parti sociale la alte companii
 2. Au cel putin 1 angajat cu norma intreaga de 8 ore/zi, inregistrat in termen de 60 de zile de la inregistrarii in registrul comertului
 3. Durata societatii prevazuta in statut este mai mare de 48 de luni
 

Ce se intampla daca?

1. O companie se infiinteaza in cursul anului?

 • Daca intruneste conditiile cu privire la activitatile desfasurate de microintreprinderi, atunci din oficiu este incadrata fiscal ca si microintreprindere si va plati 3% sau 1% din venituri.
 • Exceptie: O companie nou infiintata care are capitalul social >25.000EURO la cursul BNR din data inregistrarii la Registrul Comertului poate opta sa plateasca impozit pe profit de la data infiintarii.

2. La sfarsitul anului sunt indeplinite criteriile de incadrare la microintreprinderi?

 • Incepand cu 1 Ianuarie a anului urmator compania va plati impozit pe venituri de 3% .

3. In cursul anului se depaseste plafonul de 65.000euro cifra de afaceri sau incepe sa desfasoare una din activitatile excluse?

 • Va datora si plati impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai indeplineste conditiile.
  Urmeaza sa fie publicate norme de aplicare la noul cod fiscal, in masura in care acestea vor aduce clarificari suplimentare, vom actualiza informatiile transmise.   Informatiile de mai sus reprezinta un sumar al informatiilor recent publicate, fara scopul de a oferi consultanta. FinACo nu poate fi numit responsabil in urma utilizarii informatiilor continute in acest document.