TOATE companiile mici vor fi obligate să depună declarația SAF-T (D406) din 2025

Vă transmitem un mesaj de actualizare privind declarația SAF-T (D406) care devine obligatorie din 2025 și pentru companiile mici.
Vă rugăm să parcurgeți informațiile de mai jos în vederea clarificării unor întrebări ce s-ar putea să le aveți și mai ales, pentru a putea discuta eventualele clarificări necesare
specifice business-ului dumneavoatră cu unul din consultanții FINACO.
Scurt istoric
SAF-T este un fișier standard de control fiscal in format XML, conceput de OECD (Organizația pentru Cooperare si Dezvoltare economica) in anul 2005 si servește la schimbul de informații electronice intre organizații si autorități fiscale, într-un format standardizat.
In Romania, obligația de raportare SAF-T este introdusa treptat, astfel:
- începând cu Ianuarie 2022, pentru marii contribuabili
- începând cu Ianuarie 2023, pentru contribuabilii mijlocii
- începând cu Ianuarie 2025, pentru contribuabilii mici
ANAF clasifica plătitorii de taxe in contribuabili mici, mijlocii si mari, cu scopul administrării taxelor, lista fiind publicata anual.
Cadrul de reglementare pentru SAFT-T îl regăsim in Codul de Procedura fiscala la art. 59^1 si in Ordinul ANAF 1783/2021. De asemenea pe site-ul ANAF găsim o secțiune dedicata SAF-T: Despre ANAF / Strategii ANAF / Proiecte de digitalizare / SAF-T, de unde se poate descarcă si un ghid pentru pregătirea si depunerea declarației.
Fișierul SAF-T in format XML se înregistrează electronic prin intermediul declarației fiscale informative D406.
Scopul declarației SAF-T
- SAF-T permite Autorităților Fiscale accesul direct la datele din evidenta contabila si fiscala, analiza rapida a taxelor declarate fata de taxele rezultate din evidenta tranzacțiilor înregistrate in contabilitate si realizarea supervizării si a controlului fiscal in timp real.
- SAF-T va fi utilizat ca si instrument de lucru de către ANAF pentru stabilirea riscului fiscal, inclusiv a aprobării cererilor de rambursare de TVA
- In situația in care in urma analizei datelor transmise, se pot constata erori sau abateri de la normele fiscale, ANAF este îndreptățit sa transmită o Notificare de conformare fiscala, iar cel vizat este obligat sa răspundă într-un termen de 30 de zile, in caz contrar putând fi inițiată o inspecție fiscala pentru clarificarea situației.
- ANAF are posibilitatea de verificare si recalcul automat a bazelor fiscale si a taxelor raportate
Aspecte cheie
- Toate informațiile transmise in fișierul SAF-T sunt codificate într-un format standardizat, cum ar fi: planul de conturi, unitățile de măsura, adrese, regiuni, tari, coduri fiscale, conturi IBAN, coduri de taxe si impozite, coduri de TVA pentru toate achizițiile și vânzările, nomenclatorul combinat din 8 caractere pentru bunuri, etc.
- In situația in care datele nu sunt setate si organizate conform cerințelor, fișierul XML nu poate fi validat, ca urmare declarația fiscala nu poate fi înregistrata.
- Sancțiunile pentru nedepunerea declarației, înregistrarea de date eronate sau depunerea cu întârziere sunt intre 500 si 5000 de lei (art 337^1 – Cod de procedura fiscala)
- Situația salariaților nu se declara in SAF-T, astfel de informații fiind raportate in declarația 112
Recomandări
Pentru conformarea cu cerințele de raportare SAF-T, recomandam parcurgerea următoarelor etape de lucru:
- Identificarea si analiza soluției informatice utilizate
- Setarea tuturor nomenclatoarelor si verificarea corectitudinii datelor setate
- Organizarea datelor si a registrelor conform cu cerințele de raportare SAF-T
- Analiza datelor comunicate către ANAF prin fișierul SAF-T cu datele comunicate in declarațiile fiscale, e-factura, e-transport, import de bunuri, casele de marcat
- Stabilirea unor proceduri de lucru care sa permită identificarea cu ușurința si corectarea neconformităților sau erorilor si comunicarea cu autoritățile fiscale într-un timp rezonabil
Pentru asistență financiar contabilă solicitați o întâlnire cu unul din consultanții noștri.